Norske grundere 2

Grundere er viktig for landet, det skaper arbeidsplasser og inntekter til kommune og statskassa. Ideene bland våre grundere er mange og forskjellige, noen vil klare seg bra, andre igjen sliter nok en god del da særlig i oppstarts fasen.

Odd Reitan

Odd Reitan er foretningsmann og grunder, det han er mest kjent for er etableringen av Rema 1000 kjeden.

Han begynte tidlig og jobbe innen daglivare bransjen, hans foreldre hadde startet opp O. Reitan Kolonial i Trondheim i slutten av 40 tallet så det ble naturlig for han og hjelpe til der.

Det var her ideen om og starte en lavpris kjede tok til , da han var 21 åpnet han sin første lavprisbutikk i byen, AS Sjokkpris var navnet han da brukte på butikken. Det gikk ikke lange tiden før han hadde utvidet med ytterligere fem lavpris butikker i byen og det hele var igang.

Det var etter en studietur rundt omkring i Europa at han virkelig fikk blod på tann når han så hvordan store kjeder av velutviklede butikker gikk strykende.

Det ble så satt igjang med arbeidet med og åpne den første Rema 1000 butikken i Trondheim i slutten av 70 tallet.

Det nye konseptet ble til en kjede av franchise baserte butikker som ble en stor suksess for Reitan.

Det ble så foretatt en sammenslåing av Narvesen og Rema 1000 gruppen som igjen gjorde hans suksess økte betraktelig.

Reitangruppen styres i dag av Odd Reitan og hans to sønner Ole Robert og Magnus. Odd er da Colonialmajor som han liker og kalle seg samt administrativ direktør og styreleder for hoved selskapet samt styreformann i alle underliggende selskaper.

Ole er administrerende direkør i Rema 1000 gruppen i Norge og Danmark og det samme i Rema Industrier.

Magnus har så fått stillingen som administrativ direktør for Reitan Kapital samt at han sitter som styremedlem i moderselskapet.

Stein Erik Hagen

Stein Erik Hagen er nok mest kjent for de fleste som mannen som startet opp daglivare kjeden Rimi.

Den startet opp i slutten av 70 tallet og het da Rimi 500, den fikk det navnet fordi butikkene hadde i oppstarten 500 varer i sortimentet sitt. Da kjeden vokste og sortimentet likeså ble navnet endret til Rimi 800. Kjeden gikk veldig bra og det var behov for og legge inn flere typer varer i forretningene og da ble navnet endret igjen til og bare hete Rimi.

Han har virkelig klart og få sine planer til og er i dag en av de rikeste vi har her i landet.

Så man ser at det kan gå an selv med lite med midler i oppstartfasen veier men da gjerne dette opp med hardt arbeid og lange dager, så får man gjerne betalt for slitet.

Han valgte så og sakte selge seg ut av kjeden i starten på 90 tallet, først rundt 45 % som da gikk til det Svenske selskapet Ica og ca 12 år senere solgte han sin resterende andel.

Men han har flere ben og stå på, gjennom sin suksess med Rimi kjeden har han bygd seg opp store interesser i flere store Norske bedrifter, så han lider nok ingen nød.