NORSKE GRUNDERE

Det å etablere småfirmaer eller et lite enkelmanns foretak er det veldig mange som har gjort.

Med og få til den helt store suksessen med sitt prosjekt og sine ideer er ikke alltid like lett.

Men for all del det er en god del som virkelig har klart seg godt og skapt seg en ganske stor formue på sin innsats og sitt harde arbeid for og kunne lykkes.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke er vel da et navn i Norge som en ikke kommer utenom i det sammenhenget.

Han startet sin karriere tidligt i livet, han ville heller begynne og jobbe etter han var ferdig med ungdoms skolen en og fortsette sin utdanning. Han begynte da og arbeide på en fisketråler i Norske farevann.

Da han så fikk sjangsen til og bli med på en tråler til den Amerikanske vestkysten betenkte han seg ikke lenge før han tok jobben. Der sparte han opp nok penger til og kunne kjøpe seg sin egen fiskebåt og bli sin egen herre.

Men den ble nok desverre ingen økonomisk triumf for han, heller ikke de to neste båtene klarte han og holde i gang.

Men så inngikk han i et sammarbeide med R. Breskovich og det hjalp han og komme seg noe ovenpå økonomisk igjen. De invisterte i en ny tråler og klarte etterhvert og kjøpe inn flere båter.

Det var da Røkke startet opp American Seadfood Company og på en seks til syv års tid hadde han tjent seg rik på fisket han hadde utenfor Canada.

Da han så valgte og returnere til Norge i begynnelsen av 90 tallet hadde han med seg en god del pengeer som da skulle invisteres her i landet.

I midten av 90 tallet tok han og la alle sine bedrifter inn under sitt Norsk Amerikanske selskapet Resource Group Internasjonal også kaldt RGI med da hovedkontoret liggende i Seattle. Han satset stort videre og invisterte stort i Aker og ble da den største aksjonæren der, så tok han og fusjonerte sine da to selskaper og det ble da til Aker RGI Asa som mange av oss i landet nok kan huske alle medieoppslagene fra den tiden.

Satsingen hans var formidabelt og var vellykket lenge, men som med mange andre gapte han vel over litt for mye med for stor fart og fikk økonomiske problemer i begynnelsen av 2000 tallet og måtte da reorganisere sine selskaper og midler for og holde kontrollen på sine selskaper.

Han måtte også selge unna sin mye omtalte luksus båt Reverie for og kunne klare denne omstillingen, hans privatfly ble også solgt på denne tiden, det var en Boeing Busniess Jet.

Han måtte redusere prisen på sin store guttedrøm flere ganger før han endelig fikk solgt den for og frigi kapital nok til og betjene sine store lån han hadde opparbeidet seg på grunn av oppkjøp av forskjellige firmaer.

Men igjen sto av stormen av og klarte og overleve i en hard tid hvor de fleste dømte han nord og ned.

Det siste han slet mye med var nok den korrupsjons dommen han fikk angående sitt båtsertifikat i midten av 2000 tallet, hvor han ble beskyldt for og ha bestukket en Svensk skips inspektør for og få tillatelse til og føre stor fritidsbåt.

Røkke er nok en av Norges mest omtalte grundere opp igjenom årene med mye oppmerksomhet, men han har klart seg beundringsverdig bra igjennom alle årene.