Norges mest vellykkende grundere

Det er mange meningsmålinger og meninger om hvilke gründere som er de mest vellykkede og suksessrike. En av disse listene skal vi se litt nærmere på her.

Odd Reitan

Odd Reitan står først på denne listen, Rema 1000 kongen som han også omtales som. Han har blitt nevnt tidligere her så vi går ikke mere inn på han nå.

Une Amundsen

Une Amundsen var en It spesialist som startet opp firmaet SuperOffice rundt 1990. De driver på med programvareutvikling som hovedsakligen går ut på kundebehandling av forskjellige typer.

De har blitt store på denne type It og leverer til Europa, Japan, Australia og Amerika i fra sitt hovedkontor som ligger i Oslo.

Bente Sollid Storehaug

Bente Sollid Storehaug er også en It grunder, hun har startet opp flere bedrifter men det hun nok er best kjent for er nok Digital Hverdag AS.

Hun begynte sin yrkeskarriere tidlig, kun 19 år gammel etter hun var ferdig med og studere statsvitenskap ble hun den yngste medlammet av Norsk Redaktørforening og ansvarlig redaktør for Kyst Nytt en lokalavis som eies av Romsdal Budstikke.

Digital Hverdag gikk strålende, Storehaug og medgrunder Ove Ramstad hadde nok og gjøre. Etter fem år så fusjonerte de med New Media Science og ble det største Norske firmaet som drev med design, programering og internettrådgiving. Det gikk strålene og flere av deres kunder vant priser for best tekniske nettsideløsninger i Norden, noe som igjen økte deres kundegrupper.

Så startet hun og se over til sverige for og se på mulighetene der, det ble snart fusjon med både Cell Consulting og Linnea Group som igjen medførte til navne endring av bedriften til Cell Nettwork.

Men det stoppet ikke der, i starten på 2000 tallet fusjonerte de igjen. Da med ett mye større firma, Mandator. Her fikk hun tilbud om og sitte som styre leder for Norge og også være med i ledelsen av den Svenske avdelingen. Noe hun takket ja til men ombestemte seg etter bare noen dager og solgte seg ut av firmaet.

Etter en tid som småbarnsmor ble det igjen tid for og gjøre noe kreatift igjen. Hun tok på seg styreverv både i oppstarts firmaer og store etablerte firmaer.

Det ble så tiden for og starte en ny bedrift for henne i midten av 2010 tallet, Wizaly ble da etablert. Så var hun igang igjen med nye utfordringer.

Petter Planke

Petter Planke er en Norsk industrigunder, han startet opp sammen med sin bror Tore og e etablerte bedriften Tomra i starten på 70 tallet.

Returflaskene tok mye av butikkenes tid og plass, så dette systemet med Hullet i veggen som Planke kalte det skulle forenkle hele retursystemet totalt. Det ble en stor suksess for brødrene.

Da de startet opp bedriften var det familien som hjelp tid overalt, Petter ble administrerende direktør og selger med sin kone Grete som kontorsjef. Moren hadde ansvaret for sentralbordet og var i tilegg altmuligdame, Tore ble teknisk direktør mens faren Sverre ble styreformann. Er jo greit og få sysselsatt hele familien og da.

Tomra gikk strålende, men i midten av 80 tallet gikk begge brødrene ut av selskapet og startet på nytt med hvert sitt prosjekt.