Norges mest vellykkende gründere 2

Listen over de mest vellykkede gründere fortsetter vi med her. Noen kan nok være uenig i rekkefølgen og navnene som er på denne listen, men det er mange slike lister og like mange meninger om hvem som er de flinkeste grunderne.

Peter Stordalen

Peter Stordalen er nok et navn de fleste kjenner til, hotellkongen blir han også kalt. Stordalen kommer i fra Porsgrunn hvor han tidlig startet sin forrettnings karriere som jordbærselger på byens torg. Han hadde nok allerede da talent med salg for han ble kåret til årets jordbærselger av lokalavisen.

Da han var 24 år gammel ble han så ansatt som senterleder ved City senteret i Trondheim og ble da den yngste senterlederen i landet.

Bare fem år senere ble han medeier i Steen & Strøm og der ble han også vise administrerende direktør. Men det ble uenigheter med partneren på den tiden var Stein E Hagen og han valgte og kjøpte seg så inn i Choice Hotels Scandinavia i stedet.

Han lykkes også med denne satsingen og det tok ca ti år så var Choice den største hotellkjeden i skandinavia og byttet navn til Nordic Choice Hotels.

Hotellkjeden har i dag nesten 200 hoteller fordelt mellom Norge,Finland, Sverige, Estland, Danmark og Latvia. Med ca 1300 ansatte har han virkelig skapt mange arbeidsplasser. Hovedgruppen i hotellene er delt opp i tre forskjellige kjeder Comfort Hotels, Quality Hotels og Clarion Hotels. Det er i tillegg flere frittstående hoteller og resorter han har i sine bedrifter, så her satses det veldigt bredt.

For et par år siden endret Stordalen sine bedrifter til og gå inn under den paraplykonsernet han hadde kaldt Strawberry. Dette firmaet består nå av Strawberry Hospitality Group hvor hotellene ligger under, Strawberry Property, Strawberry Gorupe, Strawberry Equity, Strawberry Capital, Strawberry fields, Strawberry Brothers, Strawberry Forever, Strawberry Future og Strawberry Art & Design.

Kan da være noe i at han også blir kalt jordbærs filosofen ja.

Han er også en ivrig kunst samler og har en av Norges største samlinger i privat regi. Han har også blitt en miljøinvestor og har fått alle sine hoteller i Norden miljøsertifisert.

Olav Thon

Olav Thon er også et godt kjent navn inne hotell og senter virksomheten. Thon kommer i fra Hallingdalen og har blitt en av landets rikeste personer.

Hans første møte med handels standen ble som pelsdyroppdrett hjemme på gården hvor han drev med kjøp og salg av skinn i Hallingdalen. For og få solgt skinn fikk han så kontakt med pelshandlere i Oslo og det hele var i gang.

Det tok da ikke lange tiden før ferden gikk nettop til Oslo for og kjøpe seg sin egen pels butikk, det ble Volvat Pels ssom lå på Majorstuen. Her drev han butikken sammtidig som han studerte ved Handelsskolen og startet så opp med både import og eksport av pels av alle typer.

Han hadde teften for og drive butikk og det gikk strålende for han. Han startet så opp sin eiendoms satsing så tidlig som i starten på 40 tallet og kjøpte senere opp senteret som i dag heter Arkaden i Karl Johans gate i Oslo.

Han har i dag mange eiendommer i flere land, restauranter, kjøpesenter, næringseiendommer og boligeiendommer. Han har virkelig lykkes med sine mål.