Noen flere idustrigründere

Den gruppen av gründere som antageligvis har skapt flest arbeidsplasser er nok industri gründerne her i landet.  Og de har vi mange av. Med sine ideer og løsninger har mange lykkes bra i sitt felt. Det finnes selvfølgelig de som ikke har lykkes også, men vi velger å holde oss til noen av de som virkelig har lykkes.

Jens P Bye

Jens Petter Bye er en av disse som har skapt mange arbeidsplasser, han er opprinnelig i fra Bjugn rett utenfor Tronheim.

Han var en sjømann i sine yngre dager og tok skippereksamen for og så kjøpe seg sin egen båt, det var der hans ideer om og starte et skipsverft tok til.

Han kjøpte så opp Frengen Slip og Motorverksted i starten på 60 tallet og det var begynnelsen på hans karriere innen skipsbygging. Etter kort tid flyttet han imidlertidig hoved delen av bedriften nærmere Trondheim til Rissa og endret da navnet på bedriften samtidig til Fosen Mekaniske Verksteder.

Han hadde som mål og bygge store ro ro og supply skip, noe han også gjorde, den første båten som han stod for ble M/S Uno.

Verftet sysselsatte rundt 350 ansatte i slutten av 2000 tallet og gikk inn i Bergen Group. Bergen Group solgte igjen verftet til Calexco  om det byttet navn igjen til Noryards Fosen.

Det har blitt bygget flere lasteskip her, bilferger og to hurtigrute skip. Det kjente M/S The World har de også bygget her, det verdens kjente leilighets skipet.

Dette er omtrent som en flytende småby, her har du golfbane, svømmebaseng, løpebane, tennisbane, casino, danseskole og spa med mere.

Skipet har over 160 leiligheter av forskjellige størrelser som kan kjøpes og rundt 40 studiorom som man kan leie.

Verftet har også oppdrag på vedlikehold og oppgraderinger på skip, så verftet går bra den dag i dag.

Synnøve Finden

Synnøve Finden er et navn mange vet om, det ser man når man tar seg en tur i kolonialforretningen for og handle.

Hun kom i fra en liten gård ved Finnafjorden som er en del av Sognefjorden. Hun tok sin utdannelse ved en meieri skole i Stavanger innen fagene meierske og yste. Når så hun var ferdig med skolen dro hun til Oslo for og få seg jobb.

Det var her hun og samboeren startet opp firmaet Synnøve Finden Ostefabrikk. Det var hun som da hadde ideene og utdannelsen innen meieriprodukter så det var hun som styrte produksjonen mens hennes samboer og datter sto for den administrative delen av firmaet.

Hun drev stadig med og eksperimenterte seg frem til forskjellige produkter og metoder som kunne brukes, hun lykkes godt med satsingen. Det tok ikke mange årene før det var hele seks varebiler som fartet Østlandet rundt og leverte hennes produkter.

Det ble så ett opphold i produksjonen under krigens dager, det var stor mangel på råvarer så de stengte liksågreit hele fabrikken i disse årene. Men så fort krigen var over startet hun opp igjen sin fabrikk og ikke uventet fortsatte hennes suksess.

I dagens produktutvalg finner man flere meieriprodukter som brunost, gulost og smøre oster. Tropicana juice og Peppes dagligvare er noen av de små nisjeproduktene de har og tilby.