Merkevaren Apple

Merkevaren Apple

Teknologi er det store feltet hvor gründere virkelig har fått hevde seg. I 2019 ble Apple igjen erklært til den mest verdifulle merkevaren i verden. Teknologigiganten har tidligere vært overgått av IT-selskaper som Amazon og Google, men disse er nå på henholdsvis andre og tredje plass. Hva er det som gjør Apple så spesiell? Svaret ligger vel i den konstante evnen til nyskapning, til å være fremtidsrettet og ha dyktige ingeniører som klarer å utvikle og stadig forbedre allerede eksisterende løsninger. Apple har blitt et synonym for kvalitet i tillegg til moderne utseende og funksjoner.

Historikk

Apple Computers ble grunnlagt  i 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne. De startet med å produsere datamaskinen Apple 1. Kort tid etter gikk Wayne ut av selskapet, som ble gjort om til aksjeselskap og fortsatte å produsere videre modeller av datamaskinen. De var et fullverdig selskap med et godt datautviklerteam frem mot slutten av 1970, hvor de jobbet hardt med nye dataløsninger og forsøke å konkurrere mot IBM og Microsoft. I 1984 lanserte de den veldig godt markedsførte Apple Macintosh, som ble en umiddelbar toppselger. Jobs ble skjøvet ut av selskapet i 1985, grunnet interne stridigheter, men han kom inn i selskapet igjen i 1996, som rådgiver. Allerede i 1997 ble Jobs direktør i Apple og jobben med å utvikle dokumentbehandlingssystem for Macintosh i samarbeid med Microsoft startet for fullt. Apple Store ble også lansert samme året. iMac ble skapt i 1998 og ble en veldig stor salgssuksess. Det ble deretter utviklet programmer for video-, bilde og musikkredigering og inngikk i iLife pakken. Videre ble de neste årene brukt til å utvikle Mac OS X. På begynnelsen av 2000-tallet ble iPod og iTunes introdusert. I 2006 gikk Apple over til å bruke Intel-prosessorer og Mac Pro, MacBook og MacBook Pro ble utviklet. Selskapet ble en enorm suksess på børsen. Senere ble iPhone og Apple TV lansert, som videre bidro til skyhøy verdiøkning av selskapet. I 2010 ble første iPad produsert og frem til i dag har selskapet stadig jobbet frem nyere og mer avanserte versjoner av alle ovennevnte produkter.

Apple i nyere tid

Apple i nyere tid

Grunnet Jobs sykdom, ble det endringer i ledelsen i 2011 og det var først da at Apple ble verdens største merkevare. Jobs fortsatte å delta i selskapets virke og introduserte iCloud, samme året. Dette er en nettlagringstjeneste som erstattet tidligere løsning og var det siste produktet Jobs markedsførte før han døde. Under ledelsen fra Tim Cook, har nyere versjoner av iPhone kommet ut og selskapet har ekspandert ved å kjøpe opp flere teknologiselskaper. I dag er listen over produkter fra Apple veldig lang og produktene selges på nett, men også i flere hundre egne butikker verden over. Verdien til selskapet i dag er omtrent like stor som Google og Microsoft sin verdi til sammen.

Selv om selskapet er ensbetydende med unike, innovative og kvalitetsbevisste produkter har det kommet frem en del negativ omtale i media rundt arbeidsforholdene til de ansatte i underleverandørenes fabrikker, særlig i Kina. Selskapet blir også kritisert for manglende miljøbevissthet og forretningspraksis.