Gründere konkurrerer

Det er en rekke tiltak for å motivere gründere til og satse på sine ideer og produkter. En av disse er konkurransene om og bli årets kvinnelige teknologigründer.

I 2017 var det over 50 kvinnelige gründere som konkurrerte om tittelen årets gründer og foruten den prestigetunge prisen fulgte det med en første premie på 500 000 kroner.

De tre som gikk videre til finalen er disse kvinnene og deres firmaer.

BlubblyGroup

BlubblyGroup er en av finalistene, det er Marianne Haugland Hindgaul som står bak dette selskapet. Hun er medgrunder og direktør i bedriften. Firmaet er opphav av et internett plattform som kalles internet of things som gjør forretningene mulighet til og innhente sanntidsdata og tilbakemeldinger i fra sine kunder.

Dette er en form for robot som plasseres i butikkene som har til oppgave og hente inn informasjon i fra eventuelle kunder. Det er jo mange som stikker innom en butikk men ikke kjøper noe og den informasjonen om disse eventuelle kundene er da viktig for butikkjedene for og kunne vinkle inn på hva som kan endres for og få den gruppen til også og handle der.

Hun er også innvolvert i bedrifter som Pom Pom Ans og Bleasing AS.

Blubblyble startet opp i 2014 og hadde da nesten ti ansatte i Norge og fire i Usa. De var en av fire selskaper som ble plukket ut til og reise over til Usa og vise frem sitt produkt i Tapas sine kontorer som ligger sentralt til i den ikke ukjente Madison Avenue i New York. Her fikk de virkelig vist frem sitt konsept.

Secure NOK AS

Secure NOK AS er den andre av finalistene, det er Siv Hilde Houmb som står bak dette firmaet.

De har spesialisert seg på sikkerhet på nett som hindrer cyberangrep på viktige infastrukturer. Den kan bli brukt til og hindre angrep på kraft, ojle og gass industrien.

Man trodde at slike systemer var godt sikret mot et cyberangrep frem til det første virkelige angrepet kom for rundt åtte år siden. Houmb hadde gode kunskaper om at dette ikke var tilfelle, i de få tilfeller et sikkerhets system var blitt brukt hadde det veldig liten effekt på et cyberangrep.

Hun utviklet da et meget avansert sikkerhets system som har blitt godt mottat av de forskjellige instanser.

De har i dag kontorer både på Hamar og i Houston Usa.

Seram Coatings AS

Seram Coatings AS er også med i finalen, de holder til i Trondheim. Det er Nuria Espallargas som står for dette foretaket med sin utdannelse innen kjemi oppfant hun en metode for og forandre en av de hardeste matrialene til pulver.

Som da igjen blir brukt til og lage slitesterke overflater som også var mere miljøvennlig enn før.

Hun er egentlig i fra Spania og er en forsker som for tiden arbeider også ved NTNU, hennes spesialfelt er overflate kjemi og teknologi.

Hennes store gjennombrudd kom da hun klarte og sprøyte silisiumkarbid som et belegg på maskindeler og konstruksjoner. Dette belegget gjorde store endringer av holdbarheten til produktene som ble sprøytet som da forlenger levetiden på produktet vesentlig. Dette er blitt brukt en del i fly industrien så langt.