Gründere innen industrien 2

Vi trenger så absolutt ny tenking og nye ideer i vårt samfunn, gründerne er med på og videreutvikle mange næringsområder i landet og det er en viktig del av samfunnet vårt.

John Braadland

Jonh Braadland har hatt en stor rolle innen hermetiseringen av mat her i landet, hans første hermetikk fabrikk åpnet han i Stavanger.

Han ble en av pionerene innen feltet og hadde en utdanning ved Kristiania handelsgymnas og kurs ved den biologiske forsøks stasjonen i Bergen.

Han startet opp fabrikken i et gammelt sjøhus som faktisk står der den dag i dag. Satsingen viste fort gode resultater og han hadde jo litt større planer en og drive fabrikk i et lite sjøhus og han satset videre med og finne nye egnede lokaler i byen.

Det vart ikke lenge før han hadde funnet seg lokaler ved Strandkaien og snart hadde nordens største hermetikkfabrikk åpnet dørene.

Han hadde også den største hermetikkfabrikken i Nord Europa i noen år, så han satset stort og klarte seg veldig bra.

Jens E Ekornes

Jens Ellingsen Ekornes var grunderen bak det firmaet som i dag er kjent som Ekornes. Bedriften het da J.E.Ekornes Fjærfarikk og drev først med bare madrasser i sin produksjon.

Han dro over til Usa for og lære seg mere om forskjellige metoder innen yrket og tok så med seg noen nye maskiner tilbake for og starte med produksjon av også møbeldeler.

Han hadde god hjelp i fra sine to brødre under denne tiden, de tok seg av fabrikken mens han var på sine utenlandreiser og de ble da etterhvert medeiere i bedriften.

Det var på sine turer utenlands at han fikk ideer om og gjøre madrassene bedre med polstrede fjærmadrasser og de fikk navnet Svane madrasser som ble solgt ganske rimelig på den tiden.

Men han stoppet ikke der, snart hadde han også en fabrikk med madrassproduksjon som var hoved delen i produksjonen i Bodø.

Så utvidet han produksjonen til også og omfatte sofabenker og divaner, også dette ble godt mottat av kundene.

For og dekke sine egene behov for råmatrialer startet han så opp en fabrikk som produserte skumplast som han også solgte videre en del av ute på markedet.

Han startet opp flere fabrikker blant annet i Fetsund og i Sykkulven og bedriften gikk strålende, men han hadde større planer og da han i starten av 60 tallet lanserte Combi serien i Tyskland som også ble en stor suksess for han.

For og ytterligere utvide sitt program lanserte han i midten av 60 tallet salongmøbler og ble da den første møbelfabrikken i landet. Suksessen her hjemme fortsatte og han lanserte stadig nye produkter, den som vi nok er best kjent ved er nok stresslessen. Den kom ut tidlig på 70 tallet og ble fort en av deres bestselgere.

I midten av 70 tallet passerte han en grense på over 100 millioner i omsetning, suksessen hadde gått over all forventning tross mange nye fabrikker og store satsinger, etter ytterligere ett par år var Ekornes den største møbelprodusenten i Skandinavia med over 500 ansatte.

Suksessen og satsingen har ikke avtatt med årene, tvert om. Stadig nye produkter og fabrikker har det blitt.