Elevbedrift – I praksis

Det å jobbe med prosjekter, er en form for skolearbeid og læring som er mer og mer brukt. Skoleverket har i en del år hatt mer og mer fokus på at elevene skal tilegne seg kunnskap gjennom praksis. Elevbedrift er et eksempel på dette, her må elevene trå til å være med å jobbe, det er altså ikke bare teori men teori omsatt til praksis. En del elever liker denne måten å jobbe på, det gjelder ikke bare Elevbedrift men også mye annet. Men hvordan arter egentlig Elevbedrift seg i praksis da? Messer på skolen er en vanlig praksis, her kan de forskjellige bedriftene presentere seg men også selge produkter og tjenester.

Minimesse

Denne historien er hentet fra en ungdomsskole, på et lite sted på Østlandet. Både ordfører og kommunens næringssjef var å finne på messen, og så klart mange foreldre. De ville se hva de unge og håpefulle, hadde å presentere og tilby på vegne av bedriftene sine. Ansvarlig lærer Marit Førrisdahl Kvisler, var strålende fornøyd med hva elevene hadde klart å oppnå. Utvalg av produkter var stort, og det ble gitt skryt fra Ungt entreprenørskap i Hedmark for høy kvalitet. Dette er noe som motiverer 14-åringene, men også hele skolen inkludert lærere.

Slitne elever

Slitne elever

Det å drive en bedrift, er ikke det samme som å sitte på skolebenken hver dag. Det var tydelig at mange elever var slitne, det tar på kreftene å være med på messe. Mange hadde også lagt ned mye arbeid i flotte stander, noe som også ble vurdert av juryen.

Høyt nivå

Juryen slet med å kåre vinnere, rett og slett fordi nivået var rimelig høyt på alle bedrifter. I juryen satt det folk fra handelsstanden, banker og kommunen. Men de måtte treffe en beslutning, det skulle kåres vinnere innen ulike kategorier. Vinnerbedriftene vant 500 kroner hver.

Beste bedrift

Her var det elevbedriftene Oddies smilemiddel og Lady Bird som stakk av med seieren. Dette er nok den gjeveste prisen, så begge bedriftene var strålende fornøyd med å stikke av med seieren i denne kategorien.

Andre kategorier

Den bedriften som har jobbet best med sin stand, vant prisen «Beste utstilling» Drop Knops og Made with Love stakk av med seieren her. Videre finner vi kategorier som; Beste logo, beste produkt, beste brosjyre, beste entreprenør og beste serviceperson.

16 bedrifter

Det var ikke mindre enn 16 bedrifter, med på messen som 9.klassetrinn avholdt.

Fornøyd næringssjef

Det var mange godord, som kommunens næringssjef hadde å komme med. Hun er sikker på at det ligger mye god læring, i arbeidet med elevbedrifter for ungdommene. Det ligger mye hardt arbeid for å få en bedrift opp, og ikke minst det å kunne klare å selge de produkter man produserer. Det er en lang prosess fra ide, til sluttprodukt. Men det klarte dem, og det viser at de har stå-på vilje og engasjement rundt det dem driver med kommenterte næringssjefen.

Kommunen gav skolen 1500 kroner, som et bidrag til å jobbe videre med denne type prosjekter i skolen.